Accuphase C – 37

Planet Audio
Planet Audio
Planet Audio
Planet Audio
Planet Audio

Novi model za 2015 godinu, mijenja model C-27.
Gramofona je ponovno sve vise, a prodaja gramofonskih vinila svake godine se utrostručuje. Činjenica je da današnji vrhunski gramofoni zvuće bolje nego ikada prije. Upravo njihovim korisnicima namijeneni su uređaji kao što je Accuphaseovo stereo gramofonsko predpojačalo C-37.  Da bi iz svojih dragocjenih kolekcija vinilnih ploča izvukli svo bogatstvo i ljepotu sadržaja, korisnici gramofona nerijetko ne žale novca za uređaje koji će im to omogućiti. A jedan od najbitnijih u tom nizu je i phono stage ili gramofonsko predpojačalo.  Njegova je zadaća obaviti složenu RIAA pretvorbu i ekvalizaciju signala, te ga napokon dovesti na odgovarajuću visoku razinu da pobudi linijski ulazni sklop predpojačala. Sve jedna zadaća teža od druge, poglavito gleda li se sa stajališta krhkosti signala koji u phono predpojačalo dolazi iz zvučnice i njegove značajne izloženosti šumovima i brujanju usljed nužnosti velikog pojačanja. U Accuphaseu imaju poprilično iskustvo s proizvodnjom ovakvih sklopova; osim modula za ugradnju u predpojačala tu su i samostalni fonosklopovi AD-2820 i AD-30. Na njihovom tragu je i C-37, nastalo na zahtjev brojnih audiofila, koje bi trebalo osigurati maksimalno kvalitetnu reprodukciju zapisa s vinilnih ploča, još uvijek audiofilskog izvora zvuka broj jedan. Njegovi odvojeni MM/MC sklopovi su vrlo niskošumni, ekvalizacijska krivulja vrlo ravna, s odstupanjem od samo +/-0.3 dB, a moguće je pojačanje signala do 70 dB. Predpojačalo ima tri impedancijske postave za MM i šest za MC zvučnice, tri analogna ulazna priključka s mogućnosti memoriranja postava, balansirane i nebalansirane izlazne audiopriključke i birač polariteta za balansirane izlazne audiopriključke.

Čak i među iskusnijim audiofilima nije velik broj onih koji znaju da najpoznatija japanska high-end produkcija, Accuphase, proizvodi i zvučnice. Započeli su još prije više od trideset godina, 1979., modelom AC-1. Slijedili su AC-2 i AC3, a onda, nakon dulje stanke, i najnovija, AC-5.
Pojava zvučnice tvrtke koje ipak nije poznata po toj vrsti audio opreme u doba kad gramofon nije ni tako čest dio audio sustava kao što je to bio u doba pojava prve Accuphaseove zvučnice, jasno govori dvije stvari. Prva je da, ako se tvrtka kao što je Accuphase upušta u takav projekt, zvučnica i gramofon još uvijek, barem u high-end svijetu, igraju značajnu ulogu. Druga je da Accuphase, usprkos uvriježenom mišljenju, nije tako konzervativna tvrtka kako bi se to moglo zaključiti (a i misli se) s obzirom na izgled većine njihovih proizvoda i ne tako često mijenjanje modela u programu.

AC-5 je, očekivano, MC zvučnica. Očekivano zato jer se samo MC zvučnicama mogu postići vrhunski učinci u očitavanju sadržaja iz brazda vinilnih nosača zvuka. Kućište joj je od legure u kojoj s 91% udjela prevladava kositar; ostali sastojci su antimon, 7% i bakar, 2%. Takav je materijal izabran zato što jamči maksimalnu krutost i što je sam po sebi vrlo neosjetljiv na rezonancije. Materijal je završno presvučen slojem rodija i ispoliran do sjaja ogledala.
Kantilever (nosač igle zvučnice i veza igle s magnetskim generatorom u kućištu) je od borona, materijala koji munjevito (gotovo brzo kao dijamant, a puno brže od berilija) prenosi pokrete zvučnice i u sebi guši njezina parazitska istitravanja. radi se o kantileveru od čistog, amorfnog, borona koji, za razliku od kristalnog, nema kristalinsku strukturu, što značajno pridonosi brzini propagacije informacija. Na vrhu kantilevara je igla microridge tipa koju je razvila japanska Namiki Precission Jewel Company i koja predstavlja jedan od najboljih oblika koji omogućavaju cjelovitu ekstrakciju informacija iz brazda ploča. Tako oblikovana igla, poznata i pod nazivom line contact osigurava široki frekvencijski odziv, osigurava i izvrsno odvajanje kanala, jer svojim oblikom ponajbolje imitira oblik rezača ploča.
Informacije u brazdi koja su u fazi na pločama su urezane vodoravno, a ona izvan faze okomito. Da bi se spriječile razlike u signalu lijevog i desnog kanala, u AC-5 zvučnici, pokratne zavojnica postavljene su simetrično uz vodoravnu os. Namotaji zavojnica su od 6N-LC bakra bez primjesa kisika. Niska impedancija sustava od 4.5 ohma, osigurava razmjerno visok izlazni napon od 0.24 mV. Zavojnica se kreće u magnetskom polju koje stvara samarijski magnet, čije magnetske osobine ostaju postojane i na temperaturama iznad 700 stupnjeva C.

The analog phono record is experiencing a quiet boom among discerning music lovers. It goes without saying that a phono equalizer of high quality is essential to extract the enormous richness of sonic information engraved on vinyl records. Furthermore, the selection of tonearm, cartridge and other parts of the playback system requires a thorough understanding of audio fundamentals. This is a field where some investment of time and effort can yield immensely satisfying results.
Accuphase has gained considerable expertise in designing and building phono equalizers, either integrated in preamplifi ers or available as option (AD-2810 and AD-20). In response to the wishes of audiophiles worldwide, we have now developed the C-27 as a high-end standalone phono equalizer amplifier, capable of exploring the possibilities of the analog disc to the fullest.

  •  Separate MM/MC amplifi er circuitry ensures ultra low noise
  •  Highly precise equalization with only ±0.3 dB RIAA deviation
  •  Versatile impedance switching with three settings for MM and six settings for MC
  •  Gain switching enables high gain of up to 70 dB
  •  Three analog player inputs with separate settings memory
  •  Balanced and unbalanced analog outputs
  •  Polarity selector for balanced outputs
RIAA Deviation: MM 10-100,000 Hz ±0.5 dB MM 20-20,000 Hz ±0.3 dBMC 10-100,000 Hz ±0.3 dB
Total Harmonic Distortion: 0,005%
Gain (Input -> Balanced/Unbalanced Output) GAIN button OFF (Normal) MM: 30 dB GAIN button OFF (Normal) MC: 60 dB GAIN button HIGH MM: 40 dB GAIN button HIGH MC: 70 dB
Input Sensitivity (at rated output: 1 kHz, 2 V) MM 30 dB: 63.2 mV MM 40 dB: 20.0 mV MC 60 dB: 2.0 mV MC 70 dB: 0.63 mV
Maximum Input Voltage (1 kHz, THD 0.005%) MM 30 dB: 300 mV MM 40 dB: 95 mV MC 60 dB: 9 mV MC 70 dB: 2.9 mV
Maximum Output Level (THD 0.002% 20-20,000 Hz): Balanced/Unbalanced Output: 8.0 V
Input Impedance: MM settings: 1 kΩ, 47 kΩ, 100 kΩ    MC settings: 3 Ω, 10 Ω, 30 Ω, 100 Ω, 300 Ω, 1 kΩ
Rated Output and Output Impedance: Balanced Output: 2 V, 50 Ω       Unbalanced Output: 2 V, 50 ohms
S/N Ratio (input terminal / at rated output): MM 30 dB – 110 dB        MM 40 dB – 102 dB      MC 60 dB – 98 dB      MC 70 dB – 90 dB
Minimum Load Impedance: Balanced/Unbalanced Output: 10 kΩ
Power Requirements: AC120 V/230 V (Voltage as indicated on rear panel)50/60 Hz
Power Consumption: 35 W
Maximum Dimensions: W 465 mm, H 121 mm, D 405 mm
Mass: 14.5 kg net, 20.0 kg in shipping carton